Kiszenie żywności
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(2)
Forma i typ
Książki
(2)
Poradniki i przewodniki
(1)
Dostępność
dostępne
(2)
Placówka
Trzyciąż - wypożyczalnia
(2)
Autor
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(1)
Katz Sandor Ellix (1962- )
(1)
Kotarski Bartłomiej Marcin
(1)
Pollan Michael (1955- )
(1)
Sypnik-Pogorzelska Ewa
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(2)
Język
polski
(2)
Temat
Powieść polska
(673)
Kobieta
(505)
Powieść amerykańska
(313)
Rodzina
(272)
Literatura polska
(270)
Kiszenie żywności
(-)
Miłość
(269)
Przyjaźń
(266)
Literatura dziecięca polska
(255)
Tajemnica
(241)
Relacje międzyludzkie
(202)
Powieść angielska
(200)
Literatura młodzieżowa polska
(165)
Zwierzęta
(151)
Opowiadanie polskie
(135)
Nastolatki
(131)
Zabójstwo
(129)
Uczucia
(128)
II wojna światowa (1939-1945)
(110)
Trudne sytuacje życiowe
(110)
Śledztwo i dochodzenie
(106)
Relacja romantyczna
(105)
Powieść obyczajowa
(103)
Sekrety rodzinne
(102)
Poezja polska
(99)
Dziewczęta
(98)
Życie codzienne
(97)
Pisarze polscy
(95)
Polska
(95)
Rodzeństwo
(93)
Policjanci
(90)
Małżeństwo
(88)
Powieść francuska
(87)
Powieść historyczna
(87)
Powieść młodzieżowa polska
(87)
Wybory życiowe
(82)
Magia
(81)
Powieść niemiecka
(81)
Powieść rosyjska
(81)
Dzieci
(76)
Pamiętniki polskie
(73)
Podróże
(71)
Historia
(69)
Ludzie bogaci
(69)
Wojsko
(65)
Żydzi
(65)
Osoby zaginione
(63)
Boże Narodzenie
(62)
Literatura dziecięca
(58)
Wakacje
(58)
Dziennikarze
(56)
Język polski
(56)
Wojna 1939-1945 r.
(56)
Literatura angielska
(55)
Matki i córki
(55)
Poezja dziecięca polska
(55)
Wychowanie w rodzinie
(55)
Dramat polski
(54)
Przestępczość zorganizowana
(54)
Literatura amerykańska
(53)
Zakochanie
(53)
Lektura szkolna
(52)
Psy
(52)
Polacy za granicą
(51)
Dziecko
(50)
Opowiadanie dziecięce polskie
(47)
Mężczyzna
(46)
Sienkiewicz, Henryk (1846-1916)
(46)
Uczniowie
(45)
Uprowadzenie
(45)
Lekarze
(44)
Ludzie a zwierzęta
(44)
Seryjni zabójcy
(44)
Odżywianie
(43)
Samorealizacja
(43)
Śmierć
(43)
Aktorzy polscy
(42)
Chłopcy
(42)
Literatura młodzieżowa amerykańska
(42)
Przyroda
(42)
Studenci
(42)
Literatura piękna
(41)
Matematyka
(40)
Pisarze
(40)
Samotność
(40)
Władcy
(40)
Wsie
(39)
Zemsta
(39)
Fantastyka
(38)
Powieść młodzieżowa amerykańska
(38)
Dziadkowie i wnuki
(37)
Powieść
(37)
Publicystyka polska
(36)
Kultura
(35)
Politycy
(35)
Prawnicy
(35)
Szczęście
(35)
Marzenia
(34)
Młodzi dorośli
(34)
Nauka
(34)
Poszukiwania zaginionych
(34)
Temat: czas
2001-
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(1)
Poradnik
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(1)
2 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Domowe kiszonki które leczą / Ewa Sypnik-Pogorzelska, Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska. - Warszawa : Wydawnictwo RM, copyright 2020. - 220, [4] strony : ilustracje ; 24 cm.
Wraz z modą na zdrowie przyszła także moda na kiszonki. I nie powinno to dziwić, ponieważ mają one wiele zalet. • Po pierwsze, są bardzo zdrowe – to bogactwo witamin (zwłaszcza C, A i E), składników mineralnych i probiotyków, które korzystnie działają na nasz układ pokarmowy i odpornościowy. • Po drugie, kiszonki stanowią doskonały sposób konserwowania żywności – naturalny, pozbawiony wszelkich dodatków chemicznych i zachowujący wartości odżywcze produktu. • Po trzecie, do przygotowania kiszonek nie trzeba wyjątkowych zdolności kulinarnych ani wyszukanych sprzętów. I po czwarte, to idealny sposób na... zamknięcie lata w słoiku. W książce znajdziesz 80 wyjątkowych przepisów na kiszone warzywa i owoce oraz propozycje ich wykorzystania. Autorki sięgają po tradycyjne warzywa do kiszenia jak ogórki, kapusta, papryka i buraki, ale eksperymentują też z cebulą, cukinią, dynią, fasolką szparagową, kalafiorem, marchwią, pomidorami, rzodkiewką, białą rzodkwią i selerem korzeniowym. Kiszą jabłka, śliwki i cytryny. Co więcej, dzielą się radami i praktycznymi wskazówkami dotyczącymi przygotowania kiszonek. Opisują także ich niezwykłe zalety zdrowotne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Trzyciąż - wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ponad 600 stron unikalnej, gromadzonej przez wiele lat, wiedzy o tym, jak ukisić dosłownie każdą jadalną roślinę. Sprawdzone przepisy z całego świata na niezwykle zdrową kombuchę (czyli fermentowaną herbatę), pastę miso, natto (fermentowana soja bogata w witaminę K), jogurty, miody pitne, wino, piwo i przepyszne kiszone warzywa, owoce, orzechy, ryby i mięso. Jeśli nigdy nie próbowałeś kiszonych pomidorów lub kalarepy, teraz masz ku temu świetną okazję. Z Sandorem Katzem kiszenie staje się dziecinnie proste, a inspirujące przepisy i metody fermentacji rozbudzają apetyt na więcej. Z tej opasłej księgi dowiesz się także, jakie korzyści zdrowotne płyną z jedzenia fermentowanej żywności, a także, jak wykorzystać proces fermentacji i pleśń do uzyskania energii i tym samym, wspomagać środowisko naturalne. Dodatkowo, autor przystępnie wyjaśnia, jakich błędów podczas kiszenia unikać i przygotowuje adeptów sztuki fermentacji na wszelkie niespodzianki i trudności, które mogą napotkać, oraz radzi, jak można je naprawić w trakcie przygotowywania żywności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Trzyciąż - wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej